28 Aralık 2014 Pazar

Bölüm 2: Izdırap " Ders seçimi "

Evet arkadaşlar " ızdırap " başlığı altında erasmusun en can sıkıcı en uğraştırıcı en küfürsel durumları başlıyor. Yani ders seçme, ders eşleme , belge işleri , resmi daireler, vize işlemleri gibi gibi bu süreçte sizi en çok zorlayacak ve uğraştıracak bölüm. İlk olarak şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki eğer erasmusa gerçekten gitmek istemiyorsanız bu başvuru döneminde ağız dolusu küfürle bu süreçle uğraşmayı bırakabilirsiniz. Çünkü gerek yapacağınız işlemler yazışmalar gerekse belge işleri sizi sizden alacak çokça sövdürecek. Ama şunu da unutmayın ki bu sürecin sonunda güzel bir macera sizi bekliyor olacak. İşlemler canınızı sıktığında sürekli bu fikri aklınıza getirin çok yardımı olacaktır. Gelelim ders seçimi olayına. Ders seçimi danışmanınızın sizinle ne kadar ilgilendiğine bağlı olarak ızdırap verici ya da kolay bir seçim süreci olabilir. Bu konu biraz şans meselesi. Ancak benim gibi okulunuzun yeni anlaşma yaptığı bir okulu tercih ettiyseniz biraz başınız ağrıyabilir. Ders seçiminde dikkat etmeniz gereken ilk olarak dersin öğretildiği dil.
Bu bilgiyi alacağınız en doğru yer ise karşı okulun web sayfası. Ancak bu sayfadaki bilgilerde bazen yanlış olabilmekte o yüzden seçmek istediğiniz derslerin listesini resmiyete dökmeden önce karşı okuldan sizinle ilgilenen kişiye gönderin ve bu derslerin dilleri hakkında bilgi alın. Bunu yaparsanız sürekli Learning Agreement belgesini düzeltmekten kurtulurunuz. Ders seçerken diğer önemli olan konu ise dersin içeriği ve dersin ECTS kredisi. Erasmus ile bir okula gittiğinizde en az 30 kredi ( 28-30 olarak geçmekte benim okulumda ) ders almanız gerekmekte. Bu nedenle ders seçerken toplam kredi önemli. Diğer konuda dersinizin içeriği. Aldığınız dersin aynısı kendi okulunuzda da var ise dersin içeriklerinin çoğunlukla uyuşması gerekmekte. Bu durum dersinizin kabul edileceği "senato kararı" nı etkilemekte. Siz her ne kadar kendinize göre dersleri seçsenizde o dersler hakkında senato kararından olumlu belge gelmesse derslerin hiçbiri kendi üniversitesiniz de sayılmaz geçerli olmaz. Bu konuda size verebileceğim tiyo ise derslerin çoğunu ağır olan temel bölüm derslerinden seçmemeniz. Bunu yaparsanız orada saadece ders çalışmak zorunda kalabilir erasmusunuzu sadece sınavlar quizler ve ödevler ile geçirebilirsiniz. Bu yüzden 1 2 ana ders seçtikten sonra diğerlerini mesleki seçmeli ders olarak seçmeniz. Bu hem sizin programınızı yararlı ve katlanabilir yapacak hemde ders eşlerken zorlanmanızı önleyecektir. Çünkü ders eşlerken mesleki seçmeli derslerde içerik çok alakasız olmadıkça sorun çıkartmıyor. Ders seçiminde bana göre en can alıcı noktalar bunlar. Bu seçim kişisel tercihlerinize göre çok çeşitli duruma girebilmekte. Ama temeli Dil, İçerik ,Kredi . Sevgiler...

1 yorum:

  1. Merhaba,

    Ders seçimi konusunda, derslerin bazılarının sınav değerlendirmeleri "written exam" iken bazıları "assignment". Bu ikisi arasındaki fark nedir? Bariz bir şekilde birisi yazılı sınav diğeri proje,ödev,sunum üçlüsü gibi bir şey olduğu aşikar ancak, bu önyargı dışında ekleyebileceğiniz başka şeyler de var mıdır?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil